種別 国内論文 No. 52 年度 2011
論文名 食品中の脂肪族カルボン酸とエタノールのイオン排除/吸着クロマトグラフィーにおけるポリスチレン-ジビニルベンゼン系弱酸性陽イオン交換樹脂カラムとプロピオン酸溶離液の利用法
Use of a polystyrene-divinylbenzene-based weakly acidic cation-exchange resin column and propionic acid as an eluent in ion-exclusion/adsorption chromatography of aliphatic carboxylic acids and ethanol in food samples.
著者名 M. Mori, T. Hironaga, H. Kajiwara, N. Nakatani, D. Kozaki, H. Itabashi, K. Tanaka
掲載誌名 Analytical Schience
食品中の多価の脂肪族カルボン酸とエタノールを同時測定するために、ポリスチレン-ビニルベンゼン系弱酸陽イオン交換樹脂(PS-WCX)カラムとプロピオン酸溶離液を用いるイオン排除/吸着クロマトグラフィー(IEAC)法を開発した。
PS-WCXカラムと20mMプロピオン酸の組み合わせが最適分離条件である。
分離カラム前に接続されたH+型の強酸陽イオン交換樹脂をショートプレカラムとして使用することで、本法の実用性が確認された。
ビールやワイン、醤油中の主要カルボン酸とエタノールの分離に成功した。
We developed an ion-exclusion/adsorption chromatography (IEAC) method employing a polystyrene-divinylbenzene-based weakly acidic cation-exchange resin (PS-WCX) column with propionic acid as the eluent for the simultaneous determination of multivalent aliphatic carboxylic acids and ethanol in food samples. We found the optimal separation condition to be the combination of a PS-WCX column and 20-mM propionic acid. Practical applicability of the developed method was confirmed by using a short precolumn with a strongly acidic cation-exchange resin in the H+-form connected before the separation column; this was to remove cations from food samples by converting them to hydrogen ions. Consequently, common carboxylic acids and ethanol in beer, wine, and soy sauce were successfully separated by the developed method.