種別 国内論文 No. 30 年度 2009
論文名 CMC-酸ゲルの物性に及ぼすCMCの分子量の影響
Effect of CMC Molar Mass on Mechanical Properties of CMC-Acid Gel
著者名 Machiko Takigami
掲載誌名 Transaction of the Materials Research Society of Japan
 異なる分子量のカルボキシメチルセルロース(CMC)を121℃での酸加水分解で調製した。

 このようにして調製したCMCをクエン酸水溶液と混練し、CMC−酸ゲルを調製した。CMC中のカルボキシメチル基の対イオンとして存在するナトリウムが水素で置き換わることにより、CMC分子が凝集し水素結合が形成される。

 分子量の低いCMCで作られたゲルは、分子量の高いCMCで作られたゲルと比較してゲルを形成するのに時間がかかるが、ゲルは柔らかくより多くの水を含むことができた。

 また、より長期間に亘って安定なゲルであった。

 分子量の低いCMCで作られたゲル中には水素結合数が少ないことでこれらの現象は説明できる。
Carboxymethyl cellulose(CMC) with different molar mass was prepared by acid hydrolysis at 121℃.CMC thus prepared was mixed with citric acid aqueous solution to from CMC-acid gel. By replacing sodium existing as counter ion in carboxymethyl group with hydrogen, CMC molecules coagulate and hydrogen bonds are formed among CMC molecules. Gel fraction was higher in CMC with higher molar mass than that in CMC with lower molar mass at short incubation time. However, there was no difference in gel fraction attributable to molar mass of CMC after long time incubation. All the results were elucidated by number of hydrogen bonds in CMC molecule. The gel made of higher molar mass CMC becomes stiff and brittle after long time incubation, however, the gel made of lower mass CMC keeps softness and strength longer.