種別 国内論文 No. 21 年度 2008
論文名 オリーブオイル分解菌の単離同定と排水処理への応用
Isolation and characterization of an olive oil-degrading bacterium and its application in wastewater treatment
著者名 粕谷健一
掲載誌名 マテリアルライフ学会誌
 オリーブオイル分解細菌N12株を土壌より単離した。

 本単離株は、唯一の炭素源としてオリーブオイルを含むミネラル培地中で生育した。

 生理学的、生化学的および遺伝学的解析により本単離株は、アシネトバクターと近縁種であることが判明した。

 本株を30℃でオリーブオイル含有培地、好気的に培養すると、上清はリパーゼ活性を示した。

 本株は、フラスコ実験において24時間の培養で、培地中に含まれるオリーブオイル(初期濃度0.2%v/v)の98.2%を除去できた。

 本株を、レストラン排水が流れ込むグリストラップシステムに添加したところ、添加しない場合と比較して排水中のBODおよび、ノルマルヘキサン値は、安定して低い値を示すことがわかった。
An olive oil-degrading bacterium strain N12 was isolated from soil and grown in mineral medium containing 0.2% olive oil as the sole carbon source. Physiologic, biochemical, and genetic analysis revealed that the strain belonged to the genus Acinetobacter. The strain N12 demonstrated lipase activity in the culture supernatant when cultivated under aerobic conditions in the oil-containing medium at 30℃. After incubating the strain in medium for 24 h, n-hexane extract concentration in the culture medium decreased to 0.8% of the initial concentration; this suggested that the strain could efficiently degrade the oil and fat (O / F). In addition, the strain was used in a grease trap system that had an inflow of restaurant wastewater. During the addition of the strain to the grease trap, the biochemical oxygen demand(BOD) values and n-hexane extract concentration in the treated remained low. This indicates that the strain also functions as an effective cleaner in such a practical system as well as in the abovementioned flask test.